OpenAI haalt slag thuis in de States : ChatGPT schendt auteursrecht niet

Nieuws

De beschuldigingen over auteursrechtenschendingen vanwege de Amerikaanse auteurs Sarah Silverman, Michael Chabon en Paul Tremblay zijn tegenover OpenAI voor een groot deel afgewezen door een Amerikaanse rechtbank.

Onder de afgewezen claims bevindt zich de stelling dat elke output van ChatGPT in wezen een schending van auteursrecht is. Dit zou dan indirecte inbreuk (vicarious copyright infringement)) zijn, maar om dat aan te tonen moet er bewijs zijn dat de uitvoer van de AI-chatbot gelijk of in aanzienlijke mate gelijk is aan het bronmateriaal; de boeken van de auteurs. Dat is natuurlijk zeer moeilijk aan te tonen zonder dat OpenAI inzage geeft in de gebruikte data.

De aanklagende auteurs hebben OpenAI ervan beschuldigd dat het voor het trainen van zijn AI-toepassingen illegaal gebruik heeft gemaakt van hun werk. Dit zou zijn gedaan doordat illegale kopieën van boeken zijn ingevoerd - en dat dan ook zonder permissie - als input voor grote taalmodellen (large language models, LLM's) waar ChatGPT op is gebaseerd.

De beschuldiging van direct copyright infringement ligt nog wel voor de rechter,maar OpenAI is ervan overtuigd dat het deze resterende claim in een latere fase van tafel kan krijgen.

OpenAI beroept zich op de bescherming onder het  'fair use' principe. Daarbij moet namelijk zogeheten 'transformatief gebruik' redelijkerwijs worden toegestaan, voor afgeleide werken.

(bron : AG connect NL)