Veelgestelde vragen
Bij Librius hebben we de veel voorkomende vragen gebundeld, zodat je vragen snel zijn beantwoord.
Reprobel en Auvibel
-
Waarom heb ik recht waarop ?
Omdat u als uitgever van beschermde werken in principe zelf kan bepalen wie uw werk op welke manier gebruikt en voor dat gebruik een vergoeding kan vragen , maar dat met uitzondering van de verkoop van uw werk niet zelf in de hand heeft en onmogelijk kan controleren heeft de wetgever een aantal zogenaamde wettelijke uitzonderingen in het leven geroepen. Uitzonderingen op uw exclusief recht om te beslissen wie op welke manier uw werk kopieert, uitleent, in de klas gebruikt...Die gebruikers (bedrijven, bibliotheekbezoekers, scholen...) moeten u geen toelating vragen, maar betalen een vergoeding aan Reprobel en Auvibel. Een deel van die gelden gaan naar Librius, om ze dan verder uit te keren aan haar leden.
Daarnaast heeft Reprobel nog een gecombineerde licentie (reprografie/digitaal gebruik) ontwikkeld, om gebruik dat niet gedekt is door de wettelijke uitzonderingen toch te kunnen laten vergoeden. De leden van Librius geven een mandaat aan Reprobel om ook voor dit digitaal gebruik van de werken rechten te innen en te verdelen.
-
Kan ik mijn rechten niet beter zelf opeisen ?
De wettelijke licenties (uitgeversvergoeding, reprografie, thuiskopie, leenrecht...) zijn net in het leven geroepen omdat het voor een individuele rechthebbende quasi onmogelijk is om zelf te gaan vaststellen op welke schaal zijn werken worden gebruikt, wat de eventuele schade zou zijn en bij wie die moet verhaald worden. Om maar te zwijgen over de praktische onmogelijkheid om grote bedrijven of universiteiten op eigen kracht te overtuigen dat er betaald dient te worden om de auteur en uitgever van een werk te vergoeden voor zijn/haar werk. Op dezelfde manier worden ook andere, exclusieve rechten, als het digitaal gebruik van werken via een mandaat aan Librius voor u geregeld.
U moet natuurlijk geen lid worden van Librius. U kan zich ook rechtstreeks naar Reprobel en Auvibel richten. Weet wel dat deze vennootschappen zich naar de meest logische beheersvennootschap (voor de uitgevers van boeken Librius) om na te gaan waarop die uitgever recht heeft. In praktijk maakt het dus niet zo veel uit, maar betekent het enkel meer werk voor u.
-
Wat is Reprobel ?
Reprobel is door de minister aangesteld als centrale beheersvennootschap en heeft een wettelijke inningsopdracht voor elk van de volgende vergoedingen :
Reprobel int vergoedingen in het kader van de volgende wettelijke vergoedingsregelingen: de reprografievergoeding (fotokopieën private en publieke sector) en de parallel ingestelde wettelijke uitgeversvergoeding (idem), de vergoeding voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (fotokopieën, prints, welbepaalde digitale gebruiken) en de vergoeding voor openbaar leenrecht (openbare bibliotheken).
Daarnaast biedt Reprobel ook aanvullende licentieproducten aan op basis van een mandaat van haar rechthebbenden. Dat is het geval voor prints en voor digitaal hergebruik in de private en publieke sector.
Kris Van De Kerckhove zetelt voor Librius in de raad van bestuur van Reprobel en waakt er daar over dat de leden van Librius krijgen waar ze recht op hebben.
Voor meer info : www.reprobel.be
-
Wat is Auvibel ?
Auvibel is de centrale beheersvennootschap van auteursrechten die de privékopievergoeding in België int en opnieuw verdeelt.
De privékopie is een uitzondering op het auteursrecht die een natuurlijke persoon toelaat om beschermde werken te kopiëren voor privégebruik – met uitzondering van muziekpartituren – zonder de voorafgaande toestemming van auteurs, artiesten, producenten of uitgevers.
Als tegenprestatie is er een vergoeding verschuldigd aan de rechthebbenden, die zich door de uitzondering niet meer kunnen beroepen op het recht om kopieën van hun werken toe te staan of te verbieden. Auvibel int die vergoeding voor de privékopie en verdeelt ze aan de uiteindelijke rechthebbenden via haar leden-beheersvennootschappen, waaronder dus Librius. Op die manier draagt de vergoeding bij aan de ondersteuning van cultuur en creativiteit.
Kris Van De Kerckhove zetelt voor Librius in de raad van bestuur van Auvibel en waakt er daar over dat de leden van Librius krijgen waar ze recht op hebben.
Voor meer info : www.auvibel.be
-
Wanneer wordt er uitgekeerd?
Vanaf 2024 keert Librius rechten uit op het ritme van de betalingen die ontvangen worden van Reprobel en Auvibel. Daar waar we vroeger zelf konden bepalen welke bedragen voor welke licenties en voor welke jaren werden uitgekeerd, en we een viertal keer per jaar uitkeerden passen we ons nu aan aan Reprobel en Auvibel. Wettelijk zijn we verplicht binnen de zes maanden na ontvangst van de gelden door te storten aan onze leden. De overkoepelende beheersvennootschappen keren in principe twee maal per jaar uit : na hun algemene vergadering (mei/juni) en op het einde van het boekjaar (december). In 2024 gaan we kijken welke freqentie voor Librius het beste werk, om de 6 maanden regel te respecteren, maar het ook overzichtelijk en efficiënt te houden.